Ouders zitten niet te wachten op nog meer azijn

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De leerkracht slaat terug! Met een goed geplaatste rechtse nog wel.
Het was natuurlijk te voorspellen. Na alle boze reacties van ouders op de oproep van de minister om zich massaal te werpen op de freubeluurtjes op de scholen van hun kinderen,
antwoorden de leerkrachten door te klagen over ouders die hun gezag ondermijnen, geen regels en grenzen trekken en hun kinderen teveel als prinsjes en prinsesjes behandelen.

Tenminste, dat zeggen de resultaten van het onderzoek van het CNV onder ruim 4000 leerkrachten.

Je kent dat wel; kind komt thuis en vertelt dat meester zegt dat kletsen door de geschiedenisles niet mag. Jij als vader springt meteen in je auto, racet naar school en trekt de meester door de wc-pot. Een kille afrekening voor het blameren van jouw kind.
Natuurlijk herkent niemand zich hier in, maar gek genoeg vindt 67% van de leerkrachten wel dat ouders handelen vanuit deze gedachte. Meer dan de helft van de leerkrachten vinden ouders eigenlijk lastige kwallen. Van die roeptoeterende, bedillerige mensen, die schreeuwen dat er van alles moet, maar niet bereid zijn om de handjes te laten wapperen. Op die ene sneue moeder, die nog net niet de nacht doorbrengt op school, na.
De laatste der mohikanen die door andere ouders meewarig wordt aangekeken. Zo ouderwets nog, geen carrière en alleen een schooltje om je zelf te kunnen ontwikkelen.
De rest van de ouders is niet veel waard, als het om schoolactiviteiten gaat. Die werken namelijk.

En erger nog: deze ouders stoken hun kinderen ook nog eens op, tegen het lerarenkorps! En omdat die zelfde ouders thuis toch zeggen dat een leerkracht niet echt meetelt, vinden leerlingen dat ze best om alles en nog wat in discussie kunnen gaan, na het ontvangen van een opdracht. ‘Rekenen? Waarom gaan we rekenen? We kunnen toch ook met taal beginnen?’ Ja, die docenten hebben het moeilijk. Dan vraag ik me stiekem af hoeveel van die leerkrachten ook ouders zijn. En of ze dan ook bij die ‘onverlaten van ouders’ horen of zichzelf beter inschatten. Ik vrees het laatste.

Een vakbeweging heeft zich geroepen gevoeld om de onvrede van onderwijzend Nederland eens fijntjes in kaart te brengen. Daar is een vakbeweging natuurlijk goed in, en zo’n onderzoekje haalt meteen de aandacht van de eigen – interne – ruzies en onvrede weg. Uithalen zal het niets. Dat snapt zelfs een leerling met te weinig rekenniveau.

De ouders van Nederland zitten niet op nog meer azijn te wachten. We hebben ons kabinet al, we hebben de bezuinigingen (in het onderwijs) al. Het is allemaal al zuur genoeg.

Terwijl Nederland zich massaal stort op sociale media, zich een slag in de rondte netwerkt, elkaar opzoekt op Facebook en vrienden met alles en iedereen wordt, biedt de vakbeweging ouders een boxring aan om elkaar, onder luid applaus van die zelfde beweging, in de haren te vliegen.

Noch het onderwijs, noch ouders zitten te wachten op nog meer verwijdering tussen de partijen die met elkaar een groot gedeeld belang hebben: de ontwikkeling en toekomst van hun kinderen.

Ik bedoel maar: vader, moeder, juf en meester: Zoek elkaar op. Ga met elkaar aan tafel zitten. Je weet wel, zo’n ding waar vroeger hele gezinnen om heen zaten tijdens het eten. In die goeie ouwe tijd, toen de vakbeweging nog een bruisende organisatie was.
Leer elkaar en elkaars belangen kennen. Facebook IRL!
Misschien waag je er als leerkracht wel her en der een huisbezoek aan. Laat je in ieder geval niet verleiden om het vuurtje van teleurstelling, boosheid en onverschilligheid verder op te stoken. Het is namelijk koud vuur. De kilte zal er killer van worden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!