Is huiswerkbegeleiding misschien het antwoord?

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Onze zoon van 12 (sorry, twaalf en een half) is net begonnen met de brugklas. Overal om ons heen hebben we steeds gehoord dat jongens slecht kunnen plannen en vaak rond de kerstvakantie heel erg achterlopen met huiswerk. We willen dit natuurlijk graag voorkomen en zouden graag tips lezen hoe we onze zoon het beste kunnen begeleiden.

Heeft iemand een tip voor deze ouders? En onthoud: wees positief en aardig voor elkaar! Er is al zurigheid genoeg in de wereld 😉

Heb je zelf een opvoedbreinbreker? Stel jouw vraag via opvoedvragen@marinavanderwal.nl of stuur een pb via Facebook. Vragen worden áltijd anoniem geplaatst!

7 Reacties

 1. Thea.

  Checken, checken en nog eens checken! Onze zoon had vorig jaar in 1 Mavo een 1,7 voor zijn eerste Nederlandstoets, werd bijgesteld naar een 2,9. Haal dat maar n’s op. Ik ben met hem bij bladzijde 1 vh boek begonnen, de laatste toets in de toesweek in Juni was hij uit de rode cijfers. Het 1 op 1 werken bleek zeer belangrijk voor hem. Concentratie, iedere dag een kwartier, langer werkt niet. Succes!

  Antwoord
 2. Heidi Verhorik

  Ik hou op Magister bij welke huiswerk er gemaakt moet worden en schrijf dat in een schrijfblok.
  De dagen zet ik erboven en ik markeer alles.
  Maken is groen, leren is geel en een SO of Proefwerk is roze.
  Hier werkt dat erg goed. En inderdaad regelmatig vragen hoever ze al is en sturen in het plannen.
  Voorwerken, als je op dinsdag al weet wat je donderdag moet afhebben bijvoorbeeld kun je op dinsdag al aan beginnen. Dinsdag de ene helft, woensdag de andere helft. Werkt ook goed.
  Ik doe dit al vanaf de brugklas en nu ze naar 3 havo ging vroeg ze of ik dat ook dit jaar weer wil doen.

  Antwoord
 3. bianca

  wij hadden altijd een weekplanning. En dan twee keer in de week checken.
  Ook 1 op 1 werken met de vakken die slecht gingen.
  Ze laten in zien dat bijhouden ze goed kan helpen.

  Antwoord
 4. petra

  Wat voor ons supergoed werkte was het gebruiken van een huiswerkplanner. Dat geeft overzicht. Mijn zoon kon zo zien welk huiswerk hij op welke dag moest maken en wanneer er zaken zoals training of hobby op het programma stonden. Op die dagen was er dus minder tijd voor huiswerk. Hij plande dan op andere dagen wat meer ruimte voor huiswerk in, of wist dat hij ook in het weekend nog een uurtje aan school moest besteden. Ook keken we elke dag in zijn agenda én op Magister, zodat we niet voor verrassingen konden komen te staan. Écht, planning is en blijft ons toverwoord! zeker als je (zoals de meeste pubers) niet goed bent in plannen en het soms één grote chaos is, in je hoofd. Daar hebben ze jouw hulp nog bij nodig.

  Antwoord
 5. Monique

  Een planner aanschaffen is het allerbelangrijkste. Daarnaast je kind dagelijks begeleiden totdat ‘het zelstandig plannen’ erin zit. Werk met samenvattingen en houd alles bij vanaf het begin. Ook de woordjew. Herhalen is de kracht. Veel succes.

  Antwoord
 6. Siem

  Wij hebben inmiddels onze vierde zoon in de brugklas en tot de herfstvakantie laten we hem gewoon gaan. Ik ga niet met hem zitten om te plannen oid, wel vraag ik heb je veel/weinig huiswerk, heb je al een idee wanneer je het gaat maken en daar blijft het bij. Ik kijk wel minimaal 1x in de week op het magister om te zien wat er zoal aan huiswerk staat en informeer dan terloops He, ik zag dat je een so had voor nederlands hoe ging dat?’ Wij hebben gemerkt dat deze vrijheid ze ruimte gaf om zelf te ontdekken en te zoeken naar hun manier. Ook op school wordt er tijdens de mentorlessen aandacht aan besteed. Zien we rond de herfstvakantie dat het prima gaat dan laten we het zo merken we dat er toch sturing nodig is dan helpen we met plannen maar hij moet het wel zelf doen. Als ik een planning maak leert hij er nog niets van. Bij zijn broers werkte dit systeem en ik hoop nu voor J. ook.

  Antwoord
 7. Jolanda

  “kinderen” hebben pas het vermogen te”plannen” rond het 20 ste levensjaar, je moet gewoon met je kind mee kijken naar Magister en samen plannen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!

tips voor een goed schooljaar

'Met een Vliegende Start Het Nieuwe Schooljaar in!'

Het komende schooljaar geen gezeur met huiswerk meer!

12 september start het jaarlijkse Online Evenement!

Schrijf je in en hoort als eerste wanneer de inschrijving start

Schrijf je meteen in!