Oefensigaret

Ik stel voor dat we het advies van de importeur opvolgen: onze kinderen gaan niet oefenen met roken! Weg met de oefensigaret!

‘Gevaarlijk! Gevaarlijk!’, roept de GGD. ‘We laten het onderzoeken’, vertelt de staatssecretaris. ‘En wij kunnen er niets aan doen’, verdedigt de importeur. ‘We zeggen toch dat de pennen voor jongeren van 18 jaar en ouder zijn? Ouders moeten ingrijpen.’

Er is commotie ontstaan over de oefen-sigaret. Een kek staafje dat je in je mond kunt laten hangen en waar je – als een echte roker – ook de dampen via je longen weer naar buiten kunt spugen. Net echt.

Of de stoffen die in de Shishapen verwerkt zijn echt gevaarlijk zijn? Ik weet het niet. En de staatssecretaris duidelijk ook niet want hij laat het onderzoeken. Dat het vreemd is om waterdamp – want wie wil er nu water in zijn longen hebben – via je longen weer naar buiten te laten komen, het klinkt mij nogal ongezond in de oren. Zeker voor basisschoolkinderen.

De aktie Rookalarm, gericht op kinderen in groep 8, laat in filmpjes zien hoe kinderen van deze leeftijd praten over roken. Eén ding weten ze zeker: daar beginnen ze nooit aan!

En dan komt er zo’n addertje waarmee kinderen tóch leren hoe het is, dat roken. Naast het feit dat nicotine gewoon snel en dodelijk verslavend is, is het ook de lol, de gezelligheid en saamhorigheid die maakt dat kinderen zo’n peuk op willen steken. Roken – en alles dat hier op lijkt – is geen kinderspel.

Kortom: ik stel voor dat we het advies van de importeur opvolgen: onze kinderen gaan niet oefenen met roken! Weg met de oefensigaret!

 

Ook Avondspits van WNL heeft aandacht aan de oefensigaret besteed. Luisteren? >>

 

Ook op Facebook ben je van harte welkom! >>

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!