Oefensigaret

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Ik stel voor dat we het advies van de importeur opvolgen: onze kinderen gaan niet oefenen met roken! Weg met de oefensigaret!

‘Gevaarlijk! Gevaarlijk!’, roept de GGD. ‘We laten het onderzoeken’, vertelt de staatssecretaris. ‘En wij kunnen er niets aan doen’, verdedigt de importeur. ‘We zeggen toch dat de pennen voor jongeren van 18 jaar en ouder zijn? Ouders moeten ingrijpen.’

Er is commotie ontstaan over de oefen-sigaret. Een kek staafje dat je in je mond kunt laten hangen en waar je – als een echte roker – ook de dampen via je longen weer naar buiten kunt spugen. Net echt.

Of de stoffen die in de Shishapen verwerkt zijn echt gevaarlijk zijn? Ik weet het niet. En de staatssecretaris duidelijk ook niet want hij laat het onderzoeken. Dat het vreemd is om waterdamp – want wie wil er nu water in zijn longen hebben – via je longen weer naar buiten te laten komen, het klinkt mij nogal ongezond in de oren. Zeker voor basisschoolkinderen.

De aktie Rookalarm, gericht op kinderen in groep 8, laat in filmpjes zien hoe kinderen van deze leeftijd praten over roken. Eén ding weten ze zeker: daar beginnen ze nooit aan!

En dan komt er zo’n addertje waarmee kinderen tóch leren hoe het is, dat roken. Naast het feit dat nicotine gewoon snel en dodelijk verslavend is, is het ook de lol, de gezelligheid en saamhorigheid die maakt dat kinderen zo’n peuk op willen steken. Roken – en alles dat hier op lijkt – is geen kinderspel.

Kortom: ik stel voor dat we het advies van de importeur opvolgen: onze kinderen gaan niet oefenen met roken! Weg met de oefensigaret!

 

Ook Avondspits van WNL heeft aandacht aan de oefensigaret besteed. Luisteren? >>

 

Ook op Facebook ben je van harte welkom! >>

0 reacties

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!