Momo wordt oud

Momo staat voor veel herinneringen in ons gezin.

Onze oudste hond wordt oud. Ik bedoel; we zien elke dag meer grijze haren verschijnen en de onoverwinnelijke glinstering van een jonge boxer heeft inmiddels plaats gemaakt voor de wijze, beschouwende blik van de hond die alles al heeft meegemaakt. Haar dochter huppelt nog vrolijk door het leven maar weet haar niet meer uit te dagen voor een lekker robbertje rennen door het hoge gras.

Af en toe bekruipt me het gevoel dat er een dag komt dat ik haar niet kwispelend bóven aan de trap tegenkom, dat ik ’s nachts geen aangeschoten puber hoor fluisteren ‘mag ik alsjeblieft in mijn eigen bed?’ omdat ze haar kans schoon heeft gezien en een sprintje naar een ‘mensenbed’ heeft getrokken.

We hebben haar ‘gekregen’ na een periode van veel teleurstellingen en verdriet; ons samengestelde gezin wenste zo erg een broertje of zusje maar miskraam volgde op miskraam. Momo kwam en bleek de perfecte binder: knuffelen, spelen, ruzie maken wie haar uit moest laten, irritatie over opvoedkwesties: wel op de bank of toch niet, aan tafel left overs voeren of alleen haar brokken, wie er op tijd thuis moest zijn om de hond ‘van de hondenopvang te halen’… We hebben het allemaal meegemaakt. En nog meer.

Bijzonder is het om als gezin de levenscyclus van een hond mee te maken: de jaren die we samen zijn gaan bijna gelijk op met het steeds ouder worden van deze hond. Haar doorleefde kop weerspiegeld de avonturen die we met haar mee hebben gemaakt, van vakanties en de verwachting die we hadden toen ze haar pupjes droeg en later verzorgde. Maar ze herinnert me ook aan die momenten dat we extra gas moesten geven als gezin en met elkaar. Haar lichaam veranderde van een ‘strakke, gespierde boxer’ in dat van een volwassen moeder die negen kinderen heeft gebaard en gezoogd.

Nu worden de wandelingen korter en het slapen juist meer. Ze speelt nog graag met een touwtje maar liever iets rustiger. Ze laat zich nog graag rondslingeren terwijl ze aan haar speeltje hangt maar houdt het aanmerkelijk minder rondjes vol. Ze gromt wat sneller als haar dochter iets te dicht bij de voerbak komt; vroeger regelde ze dat door een zetje met haar kont. In plaats van een doelgerichte sprong op de bank, klimt ze zuchtend en steunend naast je. Om je dan verwachtingsvol aan te kijken: ‘na al deze moeite ga je me toch niet vertellen dat het niet mag he, op de bank liggen?’

Momo staat voor veel herinneringen in ons (samengestelde) gezin. En haar ouder worden staat voor mij ook voor het uitvliegen van de kinderen. Om het dan nog maar niet te hebben over strak en gespierd en het lichaam van een volwassen moeder die gebaard en gezoogd heeft.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!