mens erger je niet

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Ik ben een geblockte moeder. En sinds ik dit weet, realiseer ik me dat ik een relevant deel uit het leven van mijn puber mis. Alle feestjes, grappen en grollen die hij deelt met de wereld zal ik niet zien en niet kunnen lezen. Zijn virtuele leven op Facebook maakt geen deel uit van het mijne. Ik weet het nu zeker: mijn kind begint zijn eigen weg te gaan.

Tegelijkertijd ben ik een moeder die mag delen in de feestjes en belevenissen van haar (andere) zoon. Regelmatig schiet ik tijdens het lezen van verslagen over school in de lach. Hij kan zo leuk weergeven wat hem bezighoudt. Soms schrik ik ook als ik foto’s zie van zijn verlopen kop. Na een dolle, vrolijke nacht vol drank.
Reageren doe ik niet; ik kijk wel uit. In niet mis te verstane woorden is mij duidelijk gemaakt dat ouders geen vrienden van hun kinderen zijn. Ik ben hun moeder. Dat is een andere league.
Ik ben ook een moeder die niet houdt van spelletjes. Bordspelletjes heb ik natuurlijk gedaan omdat het goed zou zijn voor de sociale ontwikkeling van mijn kinderen. Maar eerlijk is eerlijk: altijd met frisse tegenzin. Behalve dan een fel potje ‘Mens erger je niet’. De bijna-winnaar met een valse lach van het speelveld te vegen, heeft me altijd een soort overwinnaarsgevoel gegeven.
Nu spelen mijn kinderen moord en doodslag met totaal vreemden. In het Nederlands. In het Engels. Op die momenten klinken vreemde stemmen door onze woonkamer. Ze roepen, vloeken, vleien en geven barse instructies. Er moet een doelwit gevonden worden. Uitgeschakeld ook. Een virtuele strijder wordt van het speelveld geveegd. De winnaars juichen. Ieder in zijn eigen habitat.
De verliezers trekken zich terug. Stilletjes. Een volgende keer beter?
Ik ben een moeder. Midden in de wereld van nu. Met Facebook en Twitter. Mijn kinderen zijn mensen van deze tijd. Op de hoogte van de mogelijkheden van internet. Waar ze vaak en met plezier gebruik van maken. Wij treffen elkaar aan de eettafel. We praten. We lachen. Spelen ‘Mens erger je niet’. Dáár ben ik een gewenste moeder.
Geblockt? So what!

Marina van der Wal is moeder van twee pubers die voor een moederdagcadeau dit jaar voor de commercie door de knieen zijn gegaan: een (zeer gewenst) boek.  Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.


Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.
Eerder verschenen op de site van new kids on the web

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken.
Inmiddels voelen we met de zorgen mee maar de eerste paar keer…

Lees meer
Op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken.
Inmiddels voelen we met de zorgen mee maar de eerste paar keer…

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!