mens erger je niet


Ik ben een geblockte moeder. En sinds ik dit weet, realiseer ik me dat ik een relevant deel uit het leven van mijn puber mis. Alle feestjes, grappen en grollen die hij deelt met de wereld zal ik niet zien en niet kunnen lezen. Zijn virtuele leven op Facebook maakt geen deel uit van het mijne. Ik weet het nu zeker: mijn kind begint zijn eigen weg te gaan.

Tegelijkertijd ben ik een moeder die mag delen in de feestjes en belevenissen van haar (andere) zoon. Regelmatig schiet ik tijdens het lezen van verslagen over school in de lach. Hij kan zo leuk weergeven wat hem bezighoudt. Soms schrik ik ook als ik foto’s zie van zijn verlopen kop. Na een dolle, vrolijke nacht vol drank.
Reageren doe ik niet; ik kijk wel uit. In niet mis te verstane woorden is mij duidelijk gemaakt dat ouders geen vrienden van hun kinderen zijn. Ik ben hun moeder. Dat is een andere league.
Ik ben ook een moeder die niet houdt van spelletjes. Bordspelletjes heb ik natuurlijk gedaan omdat het goed zou zijn voor de sociale ontwikkeling van mijn kinderen. Maar eerlijk is eerlijk: altijd met frisse tegenzin. Behalve dan een fel potje ‘Mens erger je niet’. De bijna-winnaar met een valse lach van het speelveld te vegen, heeft me altijd een soort overwinnaarsgevoel gegeven.
Nu spelen mijn kinderen moord en doodslag met totaal vreemden. In het Nederlands. In het Engels. Op die momenten klinken vreemde stemmen door onze woonkamer. Ze roepen, vloeken, vleien en geven barse instructies. Er moet een doelwit gevonden worden. Uitgeschakeld ook. Een virtuele strijder wordt van het speelveld geveegd. De winnaars juichen. Ieder in zijn eigen habitat.
De verliezers trekken zich terug. Stilletjes. Een volgende keer beter?
Ik ben een moeder. Midden in de wereld van nu. Met Facebook en Twitter. Mijn kinderen zijn mensen van deze tijd. Op de hoogte van de mogelijkheden van internet. Waar ze vaak en met plezier gebruik van maken. Wij treffen elkaar aan de eettafel. We praten. We lachen. Spelen ‘Mens erger je niet’. Dáár ben ik een gewenste moeder.
Geblockt? So what!

Marina van der Wal is moeder van twee pubers die voor een moederdagcadeau dit jaar voor de commercie door de knieen zijn gegaan: een (zeer gewenst) boek.  Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.


Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.
Eerder verschenen op de site van new kids on the web
Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!