mens erger je niet

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Ik ben een geblockte moeder. En sinds ik dit weet, realiseer ik me dat ik een relevant deel uit het leven van mijn puber mis. Alle feestjes, grappen en grollen die hij deelt met de wereld zal ik niet zien en niet kunnen lezen. Zijn virtuele leven op Facebook maakt geen deel uit van het mijne. Ik weet het nu zeker: mijn kind begint zijn eigen weg te gaan.

Tegelijkertijd ben ik een moeder die mag delen in de feestjes en belevenissen van haar (andere) zoon. Regelmatig schiet ik tijdens het lezen van verslagen over school in de lach. Hij kan zo leuk weergeven wat hem bezighoudt. Soms schrik ik ook als ik foto’s zie van zijn verlopen kop. Na een dolle, vrolijke nacht vol drank.
Reageren doe ik niet; ik kijk wel uit. In niet mis te verstane woorden is mij duidelijk gemaakt dat ouders geen vrienden van hun kinderen zijn. Ik ben hun moeder. Dat is een andere league.
Ik ben ook een moeder die niet houdt van spelletjes. Bordspelletjes heb ik natuurlijk gedaan omdat het goed zou zijn voor de sociale ontwikkeling van mijn kinderen. Maar eerlijk is eerlijk: altijd met frisse tegenzin. Behalve dan een fel potje ‘Mens erger je niet’. De bijna-winnaar met een valse lach van het speelveld te vegen, heeft me altijd een soort overwinnaarsgevoel gegeven.
Nu spelen mijn kinderen moord en doodslag met totaal vreemden. In het Nederlands. In het Engels. Op die momenten klinken vreemde stemmen door onze woonkamer. Ze roepen, vloeken, vleien en geven barse instructies. Er moet een doelwit gevonden worden. Uitgeschakeld ook. Een virtuele strijder wordt van het speelveld geveegd. De winnaars juichen. Ieder in zijn eigen habitat.
De verliezers trekken zich terug. Stilletjes. Een volgende keer beter?
Ik ben een moeder. Midden in de wereld van nu. Met Facebook en Twitter. Mijn kinderen zijn mensen van deze tijd. Op de hoogte van de mogelijkheden van internet. Waar ze vaak en met plezier gebruik van maken. Wij treffen elkaar aan de eettafel. We praten. We lachen. Spelen ‘Mens erger je niet’. Dáár ben ik een gewenste moeder.
Geblockt? So what!

Marina van der Wal is moeder van twee pubers die voor een moederdagcadeau dit jaar voor de commercie door de knieen zijn gegaan: een (zeer gewenst) boek.  Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.


Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.
Eerder verschenen op de site van new kids on the web

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!