Het klikt niet met de mentor

Onze dochter (16) loopt vanaf de start van dit schoolseizoen met een grote boog om haar mentor heen. Waarom ze moeite heeft met deze docente kan ze niet goed uitleggen. ‘Ik klap dicht zodra ze iets aan me vraagt’, is het commentaar.

Aan de mentor zelf ligt het niet, volgens onze dochter

In de mentorles is dat natuurlijk niet zo’n heel groot probleem; de ene scholier is immers beter gebekt dan de andere. En tijdens de biologieles is het ook niet zo’n struikelblok. De docente schijnt een prettige manier van lesgeven te hebben, de cijfers voor dit vak zijn redelijk goed.

Niet al haar vakken leveren goede cijfers op

Maar in de één op één gesprekken met deze mentor levert haar terughoudendheid wél problemen op. Niet alle vakken gaan onze dochter vlotjes af en we denken dat ze moet overwegen om volgend jaar eventueel naar de mavo te gaan. De mentor wil hier graag met haar over praten maar ze weigert. Ze vindt het eng, is bang dat ze haar verhaal terug gaat horen in de les. ‘Dan ziet ze me zitten en denkt meteen ‘dat is dat stomme kind wat niet weet wat ze wil’, is haar commentaar.

Hoe gaan andere pubers met hun mentor om? En zijn er ouders die een tip voor ons hebben om onze dochter te stimuleren om wél met haar mentor in gesprek te gaan?

Heb jij een tip?

Heeft iemand een tip voor deze moeder? Of vertel je je eigen ervaring om haar een hart onder de riem te steken?

Voor de opvoedbreinbrekers geldt altijd: wees lief in je reacties en help elkaar met je antwoord vérder in plaats van iemand in de put te praten… Je kunt hieronder reageren; op deze manier bied ik je meer privacy. Je kunt er zelf voor kiezen of je een ‘nickname’ gebruikt of je eigen naam. Je e-mailadres moet je wel juist invoeren. Dit adres wordt nooit geplaatst!

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

 1. Tessa

  Mijn dochter kon vorig jaar ook total niet met haar mentor: ze matchten echt niet! Wij hebben het opgelost door de 1-op1-gesprekken niet te doen, maar altijd met 1 van ons (ouders) erbij. Ook zocht mijn dochter een favoriete leraar meer op om dingen mee te bespreken. En een jaar is zo om. Nu heeft ze een hele fijne mentor. Succes en sterkte!

  Antwoord
 2. Bianca

  ik zou met de 1 op 1 gesprekken als ouder meegaan . Minder eng en ze voelen zich gesteund.
  Bij mijn zoon heb ik het ook gedaan. Door er alleen maar bij te zitten ging het beter en deed hij het uiteindelijk alleen.

  Antwoord
 3. Ingrborg

  Docenten en zeker mentoren denken nooit: Daar zit dat stomme kind dat niet weet wat ze wil. Echt nooit!

  Ze denken, ach, wat vervelend voor haar. Of, hoe kan ik haar helpen.

  Ga mee en laat haar ervaren dat het veel minder eng is dan ze denkt!

  Antwoord
 4. B

  Gesprek met School maatschappelijk werk Of vertrouwens persoon?
  Of samen met ouders met mentor?
  Ik vraagv me wel af of het meisje überhaupt met iemand van school in gesprek wil

  Het gesprek met bijv de mentor confronteert haar wellicht met iets wat ze liever voor zich houd.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!