Op je gezondheid?

De discussie komt op een gegeven moment in elk (puber-) gezin ter sprake: alcohol en het wel of niet drinken toestaan hier van. De vraag van heel veel ouders blijft ‘waarom is die drank nou zo ontzettend verleidelijk én belangrijk voor pubers?’ Zeker voor pubers ónder te 18 jaar.

‘Wat verboden is, is aantrekkelijker’ is al lang een achterhaald uitgangspunt en blijkt keer op keer eerder een smoes van ouders om geen ‘nee’ te hoeven zeggen dan een punt voor pubers.

 

De onderzoeken buitelen de laatste maanden weer over elkaar als het gaat om aan te tonen dat de nieuwe alcoholwet wél of juist niet helpt tegen het omlaag brengen van de alcoholconsumptie van jongeren en om huidig beleid onderuit te halen of juist te bevestigen. Uitgaven als ‘de alcoholvrije puber’, ‘onze kinderen en alcohol’, alcohol & drugs’ geven ouders waarschuwingen en soms ook handvatten maar bereiken niet het aantal ouders dat je zou hopen voor deze belangrijke informatie. Of het René Kahn gaat lukken met zijn boek ‘Op je gezondheid?’ is dus ook de vraag.

 

René Kahn heeft veel aandacht gekregen met zijn ‘Op je gezondheid!’; wel of niet van te voren bedacht, maar het uitkomen van het boek viel zo ongeveer samen met de uitkomsten van een RIVM onderzoek over de effecten en kosten van alchol. De effecten op mensen en de kosten die we als maatschappij met elkaar dragen.

 

Wat mij betreft lezen véél mensen dit boek en juist de ouders van pubers; Kahn weet veel informatie in korte en leesbare hoofdstukken voor het voetlicht te brengen. Als ouders heb je opeens achtergrond informatie die je bij elke discussie met je puber gemist hebt. Dat is een (groot!) pluspunt van dit boek.

 

Maar, en dat is het heikele van dit onderwerp: elke discussie over alcohol weet ook meteen de tegenstanders warm te maken om zo snel mogelijk tegengas te geven. Voor je het weet ben je terecht gekomen in een ‘welles-nietes’ en verdelen de deelnemers van een discussie zich in ‘voor- en tegenstanders’. Terwijl – wat mij betreft – de discussie moet gaan over ‘hoe gaan we om met alcohol?’ en de vraag beantwoorden ‘hoe we onze kinderen leren om op een gezonde wijze met verleidingen rondom genotsmiddelen om te gaan’. Daar zullen veel persoonlijke voorkeuren bij spelen varierend van ‘ban het uit’ tot ‘maar je kunt er ook van genieten!’

 

Terug naar ‘Op je gezondheid!’ van René Kahn: de informatie die hij biedt in dit boekje is overzichtelijk en lekker leesbaar. Mocht je puber kritische kanttekeningen plaatsen bij jouw onderbouwing uit dit boek: dan zou het zo maar kunnen dat er stiekem wél de krant gelezen wordt. Want kanttekeningen worden er bij deze uitgave ook geplaatst en hebben inmiddels de pers gehaald: het boek is gericht op de boodschap dat alcohol niet gezond is en er in het beste geval met terughoudendheid gedronken moet worden maar liever nog helemaal niet. De onderbouwing voor deze stelling krijgt – natuurlijk – ruim aandacht.

In een land waar we eigenlijk nog aan het begin van de alcoholdiscussie staan, is het misschien wel logisch dat we met het zoeken naar balans eerst de uitersten moeten leren kennen om daarna persoonlijk een goede afweging te maken. Daar gaat dit boek je zeker bij helpen!

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. A. Markus

    Meer achtergrond informatie over het drinken van alcohol en wat dat met een (puber) brein doet is sowieso heel nuttig, maar vooral de meer onderbouwde argumentatie die je krijgt zodat je de alcohol discussie met je puber beter aan kunt, spreken mij aan!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!