Op je gezondheid?

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

De discussie komt op een gegeven moment in elk (puber-) gezin ter sprake: alcohol en het wel of niet drinken toestaan hier van. De vraag van heel veel ouders blijft ‘waarom is die drank nou zo ontzettend verleidelijk én belangrijk voor pubers?’ Zeker voor pubers ónder te 18 jaar.

‘Wat verboden is, is aantrekkelijker’ is al lang een achterhaald uitgangspunt en blijkt keer op keer eerder een smoes van ouders om geen ‘nee’ te hoeven zeggen dan een punt voor pubers.

 

De onderzoeken buitelen de laatste maanden weer over elkaar als het gaat om aan te tonen dat de nieuwe alcoholwet wél of juist niet helpt tegen het omlaag brengen van de alcoholconsumptie van jongeren en om huidig beleid onderuit te halen of juist te bevestigen. Uitgaven als ‘de alcoholvrije puber’, ‘onze kinderen en alcohol’, alcohol & drugs’ geven ouders waarschuwingen en soms ook handvatten maar bereiken niet het aantal ouders dat je zou hopen voor deze belangrijke informatie. Of het René Kahn gaat lukken met zijn boek ‘Op je gezondheid?’ is dus ook de vraag.

 

René Kahn heeft veel aandacht gekregen met zijn ‘Op je gezondheid!’; wel of niet van te voren bedacht, maar het uitkomen van het boek viel zo ongeveer samen met de uitkomsten van een RIVM onderzoek over de effecten en kosten van alchol. De effecten op mensen en de kosten die we als maatschappij met elkaar dragen.

 

Wat mij betreft lezen véél mensen dit boek en juist de ouders van pubers; Kahn weet veel informatie in korte en leesbare hoofdstukken voor het voetlicht te brengen. Als ouders heb je opeens achtergrond informatie die je bij elke discussie met je puber gemist hebt. Dat is een (groot!) pluspunt van dit boek.

 

Maar, en dat is het heikele van dit onderwerp: elke discussie over alcohol weet ook meteen de tegenstanders warm te maken om zo snel mogelijk tegengas te geven. Voor je het weet ben je terecht gekomen in een ‘welles-nietes’ en verdelen de deelnemers van een discussie zich in ‘voor- en tegenstanders’. Terwijl – wat mij betreft – de discussie moet gaan over ‘hoe gaan we om met alcohol?’ en de vraag beantwoorden ‘hoe we onze kinderen leren om op een gezonde wijze met verleidingen rondom genotsmiddelen om te gaan’. Daar zullen veel persoonlijke voorkeuren bij spelen varierend van ‘ban het uit’ tot ‘maar je kunt er ook van genieten!’

 

Terug naar ‘Op je gezondheid!’ van René Kahn: de informatie die hij biedt in dit boekje is overzichtelijk en lekker leesbaar. Mocht je puber kritische kanttekeningen plaatsen bij jouw onderbouwing uit dit boek: dan zou het zo maar kunnen dat er stiekem wél de krant gelezen wordt. Want kanttekeningen worden er bij deze uitgave ook geplaatst en hebben inmiddels de pers gehaald: het boek is gericht op de boodschap dat alcohol niet gezond is en er in het beste geval met terughoudendheid gedronken moet worden maar liever nog helemaal niet. De onderbouwing voor deze stelling krijgt – natuurlijk – ruim aandacht.

In een land waar we eigenlijk nog aan het begin van de alcoholdiscussie staan, is het misschien wel logisch dat we met het zoeken naar balans eerst de uitersten moeten leren kennen om daarna persoonlijk een goede afweging te maken. Daar gaat dit boek je zeker bij helpen!

1 Reactie

  1. A. Markus

    Meer achtergrond informatie over het drinken van alcohol en wat dat met een (puber) brein doet is sowieso heel nuttig, maar vooral de meer onderbouwde argumentatie die je krijgt zodat je de alcohol discussie met je puber beter aan kunt, spreken mij aan!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!