boekrecensie

We moeten met z’n allen aan de mindfulness; of het nou tijdens je werk is, als je sport of gecoacht wordt… en nu natuurlijk ook als je, met een drukke baan, een sociaal leven en met één keer per week sporten, je kinderen opvoed. ‘Zen zult gij zijn!’ En graag ook als je met gierende haast door de supermarkt rent en je kind, al hangend aan je been, besluit om seksuele voorlichting te krijgen of nog erger: je dwingt om verantwoord te reageren als het een driftbui krijgt.

Eerst maar eens het eerste vooroordeel bij kop en kont pakken: mindfulness is niet hip, modern en van de laatste tijd. ‘Handboek Mindful ouderschap’ zag 18 jaar geleden al het levenslicht en hier bespreken we de herziene uitgave. Herzien omdat het leven veranderd; inzichten, de manier waarop we kijken naar zaken en omdat ook de kijk op mindfulness, heel mindful veranderd. En dat is de eerste les: je kunt niet zelf je omgeving veranderen het is zaak om steeds naar de raakvlakken van je eigen behoeften en ‘dat wat is’ te kijken. En laat dat nou, zeker als het om opvoeden van kinderen gaat, zo ontzettend lastig zijn: je kind niet willen veranderen, te buigen naar je eigen verwachtingen maar juist te kijken naar wat het is, waar het behoefte aan heeft en dáár op te reageren. Ik geef het toe: ik heb dit boek nodig!

In tien delen met daaronder weer verschillende hoofdstukken behandelen de auteurs Myla en Jon Kabat hun visie op ouderschap. Bij de herziene druk is hun oudste zoon inmiddels uitgevlogen richting universiteit en kun je met al die extra ervaring meteen je voordeel doen.
‘Verder leren kijken dan je opvoedkundige neus lang is’ is misschien wel de beste samenvatting van dit boek. En daartoe word je uitgedaagd met thema’s als ‘zelfbeschikking’ (je kinderen dan he!) maar ook ‘bedtijd’, ‘grenzen’ en ‘jongens en meisjes’.

In het hele boek houden Myla en Jon Kabat de rode draad ‘niet oordelen, niet vertellen hoe het hoort’ vast. Iets dat, met het scala aan thema’s wat de revue passeert wijs en knap genoemd kan worden. Wat ze wel doen je inzicht bieden hoe je, in het hier en in het nu, anders kunt kijken naar situaties zoals bijvoorbeeld wel duidelijk en misschien zelfs wel streng zijn én inlevend en liefdevol.

‘Handboek Mindful ouderschap’ is geschreven voor ouders met kinderen in alle leeftijden en ook als je je aan het voorbereiden bent op het ouderschap is dit boek een aanrader!

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!