boekrecensie

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We moeten met z’n allen aan de mindfulness; of het nou tijdens je werk is, als je sport of gecoacht wordt… en nu natuurlijk ook als je, met een drukke baan, een sociaal leven en met één keer per week sporten, je kinderen opvoed. ‘Zen zult gij zijn!’ En graag ook als je met gierende haast door de supermarkt rent en je kind, al hangend aan je been, besluit om seksuele voorlichting te krijgen of nog erger: je dwingt om verantwoord te reageren als het een driftbui krijgt.

Eerst maar eens het eerste vooroordeel bij kop en kont pakken: mindfulness is niet hip, modern en van de laatste tijd. ‘Handboek Mindful ouderschap’ zag 18 jaar geleden al het levenslicht en hier bespreken we de herziene uitgave. Herzien omdat het leven veranderd; inzichten, de manier waarop we kijken naar zaken en omdat ook de kijk op mindfulness, heel mindful veranderd. En dat is de eerste les: je kunt niet zelf je omgeving veranderen het is zaak om steeds naar de raakvlakken van je eigen behoeften en ‘dat wat is’ te kijken. En laat dat nou, zeker als het om opvoeden van kinderen gaat, zo ontzettend lastig zijn: je kind niet willen veranderen, te buigen naar je eigen verwachtingen maar juist te kijken naar wat het is, waar het behoefte aan heeft en dáár op te reageren. Ik geef het toe: ik heb dit boek nodig!

In tien delen met daaronder weer verschillende hoofdstukken behandelen de auteurs Myla en Jon Kabat hun visie op ouderschap. Bij de herziene druk is hun oudste zoon inmiddels uitgevlogen richting universiteit en kun je met al die extra ervaring meteen je voordeel doen.
‘Verder leren kijken dan je opvoedkundige neus lang is’ is misschien wel de beste samenvatting van dit boek. En daartoe word je uitgedaagd met thema’s als ‘zelfbeschikking’ (je kinderen dan he!) maar ook ‘bedtijd’, ‘grenzen’ en ‘jongens en meisjes’.

In het hele boek houden Myla en Jon Kabat de rode draad ‘niet oordelen, niet vertellen hoe het hoort’ vast. Iets dat, met het scala aan thema’s wat de revue passeert wijs en knap genoemd kan worden. Wat ze wel doen je inzicht bieden hoe je, in het hier en in het nu, anders kunt kijken naar situaties zoals bijvoorbeeld wel duidelijk en misschien zelfs wel streng zijn én inlevend en liefdevol.

‘Handboek Mindful ouderschap’ is geschreven voor ouders met kinderen in alle leeftijden en ook als je je aan het voorbereiden bent op het ouderschap is dit boek een aanrader!

0 reacties

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!