marina van der wal praat en schrijft over het opvoeden van kinderen en pubers

Adem In en Adem Uit

Gespannen zijn voor een proefwerk, een spreekbeurt voor de klas, je eerste date, een sollicitatie, lastig kunnen inslapen… Ontspannen vinden we allemaal, jong en oud, regelmatig lastig. Met deze ontspanningsoefening lukt dat goed! Of je nu wilt gaan slapen en alle beelden van de afgelopen dag schieten nog door je hoofd, of je nu gestresst bent omdat je een spreekbeurt voor de klas moet geven.

Schaapjes tellen helpt niet; daarna lig ik wakker van het geblaat

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een ontspanningsoefening die is ontworpen om stress te verminderen, de geest te kalmeren en beter te kunnen inslapen. Hier is hoe je het doet:

  1. Adem in (4 tellen): Sluit je mond en adem diep in door je neus, en tel in je hoofd tot vier terwijl je inademt. Voel hoe de adem je longen vult.
  2. Houd je adem in (7 tellen): Houd je adem zeven tellen lang in.
  3. Adem uit (8 tellen): Open je mond en adem langzaam en rustig uit, tel in je hoofd tot acht terwijl je uitademt. Voel hoe alle spanning en stress je lichaam verlaten.

Dit vormt één ademhaling. Herhaal dit proces drie keer om een volledige ronde te voltooien. Probeer dit tweemaal daags te doen, of vaker indien nodig. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om snel te ontspannen en je te concentreren, en het kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je slaap.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer