het huis uit!

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.
En dan breekt de dag aan dat je puber meldt dat hij het huis uit wil. Gewoon, even tussen neus en lippen door wordt een jarenlang zorgcontract eenzijdig opgezegd. Je wordt bedankt voor je diensten en dat was dat. En ja, natuurlijk graag nog een boterham. Zo hoort dat en zo gaat dat. Als je thuis woont.

Nou ja … ‘dat was dat’ is niet helemaal waar.
Je wordt als ouders geacht de beker des afscheids helemaal leeg te drinken. Naast het afscheid blijk je ook in de prijzen te vallen om een oprotpremie ter beschikking te stellen. Want geld is er natuurlijk niet in die mate als er dromen en wensen zijn.

Nou ja … dat is dus óók niet helemaal waar. Er zijn veel dromen, weinig wensen en vooral eisen. Eisen over de inrichting van het starters stulpje, eisen over het keukenarsenaal en met vooruitziende blik ook de eis voor financiele ondersteuning.

Aan alles is gedacht.
Nou ja … aan alles? Het enige wat eigenlijk mist is een duidelijk plan hoe aan die fel begeerde starterswoning te komen. Want alle mooie dromen en pronte plannen ten spijt, blijkt daar nog wel wat werk voor verzet te moeten worden. Want waar haal je zo snel woonruimte vandaan? Graag op kruipafstand van kroegen, licht en ruim, gestoffeerd en zeer betaalbaar.

De dromen worden snel vervangen voor akelig realistische doelstellingen. Om woonruimte voor twee te vinden moet gezocht worden, moet je op pad. Zul je moeten laten weten dat je geïnteresseerd bent in alles wat maar een raam en deur bezit. Alles? Ja, alles!

En dan blijkt het dat het idee over woonruimte net niet helemaal realistisch is; met ruim blijken de heren ‘groot’ te bedoelen. En dat ‘groot’ blijkt zelfs opmerkelijk groot te zijn! Ruim wordt met een wijds begrip onderbouwd en licht en goedkoop blijken een samenvatting van nog meer van die puberale, onrealistische wensen.

Op dit moment breekt dus de dag aan dat je puber het huis uit wil. De eerste dag dat jij weet dat het nog wel even zal duren voor die wens werkelijkheid wordt.
Vanaf deze dag heb je een onwelwillende kostganger in huis die maar één ding wil: weg!

(makelaars en kamerverhuurders in de regio Alkmaar worden vriendelijk verzocht niet te reageren!) 
Marina van der Wal is moeder van twee pubers die regelmatig ‘dreigen’ het huis uit te gaan. Gelukkig is dat nog niet echt gebeurt. Samen met Jan Dijkgraaf schreef zij ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!