We verwachten zelfwerkzaamheid en discipline die we zelf amper hebben.

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Hoe was het, aan het eind van het vorige schooljaar? ’s Ochtends een rustig ontbijt, misschien in de haast naar school en dan naar je werk. In de wetenschap dat je pre-puber na schooltijd gewenst of ongewenst, naar de naschoolse, de buitenschoolse, de sportschoolse of de creaschoolse ging.

Wat voor een schoolse dan ook, maar ná schooltijd was je kind tijdens de basisschoolperiode in professionele, veilige handen.
Tijden veranderen: nog geen 8 weken na deze overzichtelijke periode bel je aan de hand van het rooster naar huis: op maandag om half 3, dinsdag om 4 uur, woensdag zoals maandag, en donderdag om 2 uur. Tenzij je al eerder gebeld bent met de mededeling dat school vandaag wat eerder ophoudt. Mocht je de aanschaf van een mobieltje onzinnig hebben gevonden voor een kind van een jaar of 12: binnen drie weken weet je niet hoe snel je naar de dichtstbijzijnde mobiele-dealer moet rennen. Want jij hebt in sneltreinvaart één ding geleerd: de naschoolse opvang gebeurt nu telefonisch. En jij bent hoofd opvang, hoofd huiswerk en hoofd planning.

Vrijdagmiddag is een creatieve middag. Op school, tot 4 uur. Vreemd eigenlijk: in een periode dat kinderen volgens hersenonderzoekers gevoelig zijn voor alle verleidingen die op hun pad komen, worden ze aan hun lot overgelaten.
We verwachten zelfwerkzaamheid en discipline die we zelf amper hebben.

Als ouders hebben we gestreden voor professionele en betaalbare kinderopvang, hebben we meegedraaid in overlegorganen; in de MR, GMR of OR van de voor-,tijdens-, en naschoolse opvangen.
En na al die jaren is hier het grote gat: geen opvang voor brugsklas-pubers!
Behalve particuliere, professionele huiswerkbegeleiding.

Marina van der Wal is puberexpert én  moeder van twee zoons met een huiswerk-antipathie.
Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media en is geplaatst op de website van Lof.

0 reacties

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!

tips voor een goed schooljaar

'Met een Vliegende Start Het Nieuwe Schooljaar in!'

Dit jaar geen gezeur met huiswerk meer!

12 september start het jaarlijkse Online Evenement!

Schrijf je in en hoort als eerste wanneer de inschrijving start

Schrijf je meteen in!