Lachgas | Wat moet je als ouders weten?

Paniek! Pubers gaan massaal aan de lachgaspatronen en je kind loopt hiermee zomaar risico om daardoor in een rolstoel terecht te komen! Het Trimbos Instituut heeft een informatievideo voor ouders beschikbaar. De link vind je op deze pagina.

Met zo’n titel vang je de aandacht van ouders van pubers lekker snel: dit is toch het laatste wat we willen; onze kinderen gehandicapt omdat ze een ogenschijnlijk ongevaarlijk spelletje hebben gespeeld. Makkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en het effect is fijn: je komt in een roes, de wereld wordt lolliger, je moet lachen (vandaar ook de naam) en kunt gaan hallucineren.

Dat lachgaspatronen heel makkelijk verkrijgbaar zijn ervaar je heel snel: google ‘lachgaspatroon’ en de aanbiedingen verschijnen vanzelf op je beeldscherm. Meest zieke aanbeveling: ‘jij wilt toch ook een leuk avondje met je vrienden en vriendinnen?’ Met meteen daaraan gekoppeld dat het mag, van de wet.

Voor sommige mensen zal dit allemaal acacadabra zijn en misschien word je er zelfs wel wat angstig van. In het laatste geval heb je dan wellicht toch íéts van het lachgas meegekregen: angst en onrust zijn één van de minder leuke effecten. 

Lachgas is makkelijk te koop: twee ampullen voor slagroomspuiten is een prima hoeveelheid om één tot vijf minuten plezier te hebben. Gebruikers inhaleren trouwens niet direct vanuit zo’n patroon: je spuit de patronen eerst leeg in een ballon en vanuit de ballon gebruik je je lachgas. Waarom? Het gas is akelig koud als je het direct vanuit een patroon gebruikt. Mocht je puber brandblaren op zijn of haar mond hebben dan weet je waar je naar kunt vragen…

Wel of niet gevaarlijk?

Als ouders schrik je enorm als je leest dat het gebruik van lachgaspatronen invloed heeft op het zenuwstelsel van je kind. En dat dit niet ongevaarlijk is. 

En dat klopt: lachgas gebruiken is niet ongevaarlijk… als je dat maanden of jaren achter elkaar doet. En dan ook fikse hoeveelheden gebruikt. Daar zijn vriend en vijand (van deze patronen) het met elkaar over eens. Het gebruik van lachgas patronen zijn ook niet nieuw, zoals wel verondersteld wordt door ouders. Al in de jaren ’90 was dit middel een veel gebruikt middel. Soms samen met andere drugs (nóg leuker!).

Leuk om te weten: het gebruik is indertijd grotendeels gestopt omdat de leverancier de reden van aankoop is gaan vragen.

Op de website van Jelinek kun je lezen dat lachgas niet meteen tot verslaving leidt. 

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!