Lachgas | Wat moet je als ouders weten?

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Paniek! Pubers gaan massaal aan de lachgaspatronen en je kind loopt hiermee zomaar risico om daardoor in een rolstoel terecht te komen! Het Trimbos Instituut heeft een informatievideo voor ouders beschikbaar. De link vind je op deze pagina.

Met zo’n titel vang je de aandacht van ouders van pubers lekker snel: dit is toch het laatste wat we willen; onze kinderen gehandicapt omdat ze een ogenschijnlijk ongevaarlijk spelletje hebben gespeeld. Makkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en het effect is fijn: je komt in een roes, de wereld wordt lolliger, je moet lachen (vandaar ook de naam) en kunt gaan hallucineren.

Dat lachgaspatronen heel makkelijk verkrijgbaar zijn ervaar je heel snel: google ‘lachgaspatroon’ en de aanbiedingen verschijnen vanzelf op je beeldscherm. Meest zieke aanbeveling: ‘jij wilt toch ook een leuk avondje met je vrienden en vriendinnen?’ Met meteen daaraan gekoppeld dat het mag, van de wet.

Voor sommige mensen zal dit allemaal acacadabra zijn en misschien word je er zelfs wel wat angstig van. In het laatste geval heb je dan wellicht toch íéts van het lachgas meegekregen: angst en onrust zijn één van de minder leuke effecten. 

Lachgas is makkelijk te koop: twee ampullen voor slagroomspuiten is een prima hoeveelheid om één tot vijf minuten plezier te hebben. Gebruikers inhaleren trouwens niet direct vanuit zo’n patroon: je spuit de patronen eerst leeg in een ballon en vanuit de ballon gebruik je je lachgas. Waarom? Het gas is akelig koud als je het direct vanuit een patroon gebruikt. Mocht je puber brandblaren op zijn of haar mond hebben dan weet je waar je naar kunt vragen…

Wel of niet gevaarlijk?

Als ouders schrik je enorm als je leest dat het gebruik van lachgaspatronen invloed heeft op het zenuwstelsel van je kind. En dat dit niet ongevaarlijk is. 

En dat klopt: lachgas gebruiken is niet ongevaarlijk… als je dat maanden of jaren achter elkaar doet. En dan ook fikse hoeveelheden gebruikt. Daar zijn vriend en vijand (van deze patronen) het met elkaar over eens. Het gebruik van lachgas patronen zijn ook niet nieuw, zoals wel verondersteld wordt door ouders. Al in de jaren ’90 was dit middel een veel gebruikt middel. Soms samen met andere drugs (nóg leuker!).

Leuk om te weten: het gebruik is indertijd grotendeels gestopt omdat de leverancier de reden van aankoop is gaan vragen.

Op de website van Jelinek kun je lezen dat lachgas niet meteen tot verslaving leidt. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!