Op vakantie met pubers; ja gezellig!

‘Jij hebt vandaag nog geen kwartier bewogen en nu zeg je dat ik de afwas moet doen!’

Het is genieten, kamperen naast een gezin met pubers. Het is nog geen half 10 ’s morgens en binnen een half uur maken we een woordenwisseling mee over kleding, tafeldekken, whatsappen, studiekeuze, vrienden, tent opruimen én de verplichte afwas. Waarbij de moeder nog even fijntjes mededeelt ‘dat áfdrogen óók bij het afwascorvee hoort’. Ik verheug me al op de rest van de dag!

‘Ik denk dat ik na de vakantie nog maar twee weken vrij neem om bij te komen van deze vakantie.’ (moeder van een puber van 15)

Want, laten we eerlijk zijn; herkennen we hier niet allemaal een beetje van? Van die dagen dat je echt gevoel hebt dat je van aanvaring naar aanvaring naar de volgende ruzie hobbelt met je puber(s)? Dat je het gevoel hebt dat werkelijk álles wat je zegt reden is om een flinke discussie aan te gaan die uiteindelijk nergens over gaat maar wel een nare sfeer achterlaat?

Zijn er trucs om het leuk te houden met een stel pubers die de hele dag op je lip zitten?

Ja! Er is hoop!

We gaan even terug naar de eerste uitbarsting van onze puber-buurvrouw: ‘jij hebt nog geen kwartier bewogen en nu moet ik de afwas doen!’ Pubers zijn enorm gevoelig voor rechtvaardigheid. Je voorkomt véél ongezellige discussies om klusjes als afwassen en opruimen niet alleen uit te besteden maar er ook zelf deel van uit te maken. Dus sámen aan de slag. ‘Als jij nu gaat afwassen, dan ruim ik de tafel af, dan kan je vader even de kleding opruimen en je broer z’n tent een beetje aan kant brengen.’ Natuurlijk gaan ze mopperend aan de slag maar binnen de kortste keren ben je met elkaar gezellig even aan de slag.

Kinderen zijn spiegels

Juist pubers weten met een militaire precisie de vinger op jouw zekere plek te leggen. En dan liever door je uit te dagen, te irriteren. Wees eerlijk naar jezelf als je gestresst, verdrietig of teleurgesteld in het leven staat. Kinderen reageren op volwassenen en bij ongewenst gedrag van kinderen is het belangrijk om éérst naar je eigen gedrag te kijken alvorens te verzuchten dat jouw dochter ‘van elke mug een olifant maakt’.

Ik voel me net een boksbal waar ongelimiteerd, zonder ook maar één enkele spelregel in acht te nemen op losgeslagen kan worden. En in de vakanties lijkt dit alleen maar erger te worden.’ (moeder van een puber van 16)

Een zak hooi in de hoek van de tent

Het uren lamlendig in een stoel hangen is voor veel ouders een continue struikelblok. Zónde van je tijd… Dan kun je toch beter een flinke wandeling gaan maken door de prachtige natuur of naar een museum of nog beter: een kerkje bezichtigen…

Als volwassenen vergeten we vaak dat onze kinderen écht moe zijn na de laatste proefwerkweken, examens en toetsen. Hun lijf en brein schreeuwen om rust. Laat ze lekker liggen. Láát ze hangen. En ben je met vakantie? Spreek dan dagen af waarop er steeds iemand is die mag uitmaken wat je die dag (niet) gaat doen. En ja: hangen voor de tent, in de tuin of op het balkon kan dan zo maar een activiteit zijn. Geniet er van!

Kijk verder dan die verongelijktheid

Juist om momenten van betrekkelijke rust is er binnen gezinnen tijd om ‘de rekening’ op te maken. Gevoelens van frustratie, je niet gehoord voelen, onzekerheid en misschien zelfs boosheid komen dan allemaal bij elkaar en lijken te veel te zijn voor één tent, één hotelkamer of vakantiehuisje. Juist dan is het belangrijk om vérder te kijken dan de harde woorden die door jouw puber gesproken worden. Váák gaat het helemaal niet om die afwas maar om de onrust en veranderingen die in lijf en leden gaande zijn.

Stop met de discussies, laat je niet verleiden tot een nieuwe aanvaring maar ga er naast zitten: een welgemeende vraag als ‘wat zou je nu het allerliefste van de hele wereld willen, op dit moment?’ kan je dan zomaar een gesprek opleveren waarbij je even een inkijkje in het onzekere hart van je puber kunt krijgen.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

 1. Bea

  Wat ook helpt is bijvde planning en de reservering van je vakantie je puber enige eigen verantwoordelijkheid geven. Die campings waar ik op uit kom zijn saaaaai…..Dit jaar hebben we t anders gedaan…wij bepaalden het land en het budget..oudste zoon(16) heeft geregeld waar we ueindelijk terecht kwamen. Een jaar niet rondttrekken maar twee weken vast op een camping naar zijn keuze. Na 3 dagen had ie t ook gezien en nu maken we om de dag een uitstapje zelfs de stedentrip was leuk……niks aan de hand. Behalve de afwas

  Antwoord
 2. Judith

  Wat fijn deze verhelderende stukjes te lezen en wat fijn dat er een vraagbaak is!
  Ook hier, onze zoon is net 11 maar al aan het pre puberen, laaien de discussies vask hoog op met veel verwijten. Halverwege denk ik vaak:” waar ging het eigenlijk ook alweer over?” Vaak ben ik degene die aanleiding was door mijn vraag net niet goed af te stemmen. Oke ook ik als moeder van de oudste net 11 heb nog heel veel te leren!

  Antwoord
 3. Babette van Rijt

  Wij hebben een samengesteld gezin met vijf kids, vier pubers en een pre-puber! De drama rondom afwas corvee op de camping hebben we opgelost met een afwas schema! Thuis op de computer gemaakt en uitgeprint! Er staat precies op wie wanneer moet afwassen of afdrogen! Zo weten ze van te voren wanneer ze aan de beurt zijn en zijn discussie’s erover niet meer mogelijk!
  Werkt perfect!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!