Marina Leest: Pittige Pubers

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

20 Reacties

 1. Marjolein

  Hoi Marina,

  Denk dat ik dat boek wel goed kan gebruiken, dochterlief hangt tegen het autisme aan. Is niet gediagnostiseerd maar heeft veel trekjes waar ik soms moeilijk mee om kan gaan. Jouw boeken hebben me al een stuk op weg geholpen met de pubertijd van zoonlief en dochterlief, maar een extra steuntje in de rug kan ik wel gebruiken.

  Groetjes Marjolein

  Antwoord
 2. Greta Schepers

  Ik zou het boek heel erg graag willen winnen. Mn zoon heeft ADHD en daar ben ik best al goed mee bezig, al zeg ik het zelf, maar owee….. soms is het allemaal zo moeiljjk te onthouden en te begrijpen. Daarom zou ik graag dit boek willen winnen.

  Antwoord
 3. Evelyn

  Zoonlief met adhd is net veertien en begint nog maar net met puberen. Wat fijn dat er eindelijk een boek is dat ook toepasbaar is op deze groep pubers! Want laten we eerlijk zijn: het is soms best een uitdaging….

  Antwoord
 4. Marion Salfischberger

  Met onze drieling meiden die echt alle drie heel erg pittig aan het puberen zijn, met hun 16,5 jaar, lijkt me dit geweldig om te winnen. 🍀🙏🏻💪🏽

  Antwoord
 5. Esther O

  Ik wil heel graag samen met zoonlief de puberteit een beetje positiever door.
  Hij heeft het zwaar. Als kind van gescheiden ouders, met een moeder zonder ADHD, een vader met Borderline, voelt hij zich vaak onbegrepen, onterrecht aangesproken. Hij wil graag nog meer vrijheid, minder gezeur aan zijn hoofd, zonder te veel moeite zijn schooljaar halen.
  Het zou fijn zijn om meer naast elkaar te staan.
  Naast de goede en bruikbare tips van Marina, wil ik graag nog meer geprikkeld worden door het boek.
  Dank je wel.

  Antwoord
 6. Hetty Hompe

  Met 10 kids in huis, waarvan 9 pubers, allen met hun eigen gebruiksaanwijzing, zijn we altijd op zoek naar tips. Dit boek is dan ook meer dan gewenst.

  Antwoord
 7. Heidi

  Geen ADHD of autisme. Wel behoorlijke andere problematiek (jij weet welke). Hierdoor pubert onze dochter in kwadraat. Dit boek lijkt me ontzettend interessant en ‘handig’ om te lezen.

  Antwoord
 8. Mariëtte Timmer

  Wil het boek heel graag winnen.
  Een 15-jarige puber met ADD en autisme en een 17-jarige megapuber met ADD voeren de boventoon in huis. Zitten al een jaar met onze handen in het haar en hulp komt maar niet van de grond. HELP, ik heb het boek echt nodig.

  Antwoord
 9. Donja van der Zaag

  Hoi Marina

  ik loot heeeeeeel graag mee naar het boek “pittige Pubers” ! met een 14 jarige zoon met diagnoses Syndroom van Asperger en ADHD
  ben ik altijd op zoek naar de juiste ingangen om hem te bereiken in zijn eigen belevingswereld!

  prettig weekend gewenst! groetjes Donja van der Zaag, Lemmer

  Antwoord
 10. Lian Adelaars

  Grijze haren krijg ik (soms) van mijn 3 kinderen in de leeftijd van 18, 17 en 15 jaar.
  Bij de jongste is vorig jaar ADHD gediagnotiseerd. En dit levert toch wel veel problemen op. Vooral op school.
  De middelste is een uberpuber en een standaard sandwichkid.
  Dan heb ik nog geluk met de oudste; die heeft niet echt gepuberd tot nu toe.

  Het ergste is ook wel dat mijn man en ik zelf geen echte pubers zijn geweest en ons bepaalde dingen moeilijk kunnen voorstellen.

  Soms zeggen mensen; later lach je erom…..nou daar kan ik me nu nog niets bij voorstellen.

  Dus misschien denk ik wel als ik het boek lees en er herkenbare dingen in voorkomen, dat het er allemaal bij hoort en dat meer mensen dit zo ervaren.
  Anders wordt er ook geen boek over geschreven 🙂

  Antwoord
 11. Jolanda van dijk

  Zou ik graag willen winnen en lezen. Denk dat ik (wij) hier veel aan gaan hebben/ervan kunnen leren.

  Antwoord
 12. Jolanda

  Denk dat we hier thuis veel aan kunnen hebben. Groet Jolanda

  Antwoord
 13. Carin

  Dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Puberzoon pas op zijn 13e de ‘diagnose’ pddnos gekregen, na 10 jaar strijd met hem. Op de middelbare ging hij ‘ onderuit’, toen eindelijk onderzoeken gedaan en kwam er pdd nos uit. School is het moeilijkste voor hem en voor ons de omgang met hem. Om vanuit ruzie weer verbinding met hem te maken, er werd immers jaren ontkend dat er iets was. We moesten maar strenger zijn voor hem en ( nog) meer straf geven…Hij werd daar juist nog veel bozer van. Nu is gebleken dat hij gewoon niet anders kán en is het eigenlijk heel knap / stoer van hem dat hij zich staande weet te houden op een reguliere school. Wel op een andere school dan dat hij gestart is en een niveau lager, maar hij doet het. Wel nog steeds met strijd thuis, vooral over schoolse zaken, thuis= thuis en school= school etc. Op school merken ze weinig aan hem. Ik heb al veel boeken bestudeerd de laatste 1,5 jaar over autisme en zo mogelijk over pubers, deze kan er nog bij! 😉 Mooi dat daar echt een boek gericht over geschreven is!

  Antwoord
 14. Pien

  Héél graag zou ik dit boek willen lezen. Mijn zoon van 14,5 met autisme begint zo langzamerhand in de puberteit te raken. Hij heeft een hoog iq en is vooral heel goed in verbloemen van zijn problemen. In dit boek staan vast super goede tips voor ons. En zijn 12 jarige slimme zusje volgt straks (nou ja straks?) ook nog! Dus héél graag!!

  Antwoord
 15. k. Amagir

  Graag het boek voor mijn zus

  Antwoord
  • Anna

   Het lijkt mij een handig boek,ik ben benieuwd naar de adviezen en tips.

   Antwoord
 16. Inia

  Ik heb jou (Marina) gezien bij de school van mijn (bonus-)kinderen, Het Kottenpark. Met mijn ervaring in het (speciaal-) onderwijs als leerkracht, pabo-diploma en master SEN op zak heb ik toch nog enorm veel geleerd, genoten en opgestoken. Als moeder in een fusiegezin met 5 pubers (incl. 3x diagnose ASS) ben ik zeer geïnteresseerd in dit boek.
  Zeker weten dat ik er weer veel van zal leren en mee zal nemen in mijn dagelijkse uitdaging.
  Groetjes,
  Een pittige moeder!

  Antwoord
 17. Maartje

  Beste Marina,
  Heel graag lees ik meer over dit onderwerp, wat voor mij een nieuw fenomeen is aangezien de oudste zoon van mijn vriend licht autistisch is. Graag wil de zoon van mijn vriend beter begrijpen zodat ik veel beter en gemakkelijker rekening kan houden met hem.

  Antwoord
 18. Monique

  Hallo Marina,

  Wij kunnen het boek goed gebruiken, onze zoon heeft trekjes van ADD/DCD en kenmerken van autisme, dit wordt versterkt door het puberen, hij doet het liefst gamen/internetten en school is maar onzin…..

  Groetjes Monique

  Antwoord
 19. Vonne

  Hoi Marina, fijn om tips te lezen en het boek wil ik graag winnen! Onze zoon van 15 heeft ADHD en na een periode van schijnbare rust, zitten we nu wel weer met een aantal dringende zorgvragen en het is lastig om de juiste hulp te vinden. Het boek zou ons een handje kunnen helpen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken.
Inmiddels voelen we met de zorgen mee maar de eerste paar keer…

Lees meer
Op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken.
Inmiddels voelen we met de zorgen mee maar de eerste paar keer…

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!