Voor het eerst

Ik ga iets doen wat ik in mijn leven nog nooit gedaan heb: een volle maand op reis! Het huis is logeer-klaar voor de mensen die er in deze periode intrekken (hoera voor de buren: geen pubers  ) en wij gaan een reis maken waar ik al vijftien jaar naar uitkijk.

Toen ik dit aan iemand vertelde dacht deze meteen aan een rondreis langs oosterse rijstvelden of leuk met paarden koeien drijven op uitgestrekte pampa’s. Vooral dat koeien drijven leek me wel wat: de laatste keer dat ik op een paard zat eindigde ik zelf hangend (én loeiend) aan de hals van het arme dier. Ik moet dus teleurstellen: mijn reis gaat niet verder dan naar Noord-Spanje: Santiago de Compostela. De pelgrimsroute. En dan niet eens te voet maar met ons busje met tent (en honden). De pubers laat ik thuis want die praten terug  .

Vijftien jaar geleden, ik was vijfendertig en maakte in die periode grote beslissingen in mijn leven, heb ik mijzelf beloofd: als ik het haal om gezond, fris en fruitig vijftig te worden, dan ga ik een kaarsje branden in Santiago. En het lijkt het er op dat ik dat ga halen! In tegenstelling tot mijn vader, moeder en stiefmoeder die allemaal óf ziek waren óf zelfs al overleden, op deze leeftijd. Op één of andere manier zijn deze leeftijden in mijn ziel gegrift en ik vind het bijzonder dat ik nog zo door het leven kan huppelen, de dingen kan doen die ik leuk vind én zelfs nieuwe avonturen aan kan gaan.

Of ik precies op mijn geboortedag de kerk in Santiago binnenstorm, ik weet niet of we dat gaan halen. Maakt ook niet uit. ‘De reis is een onderdeel van het doel enzo.’ Muggen jagen, wakker liggen van geritsel in de vuilniszak naast je tent, rommelen met twee gaspitjes voor een maaltijd, precies misgrijpen naar die ene állerlekkerste (lees: meest afkledende) jurk die je thuis in de kast hebt laten hangen, kletsnatte kleding omdat de douches op de camping afgesteld zijn op op een waterballet náást de douchebak, grommende honden omdat de buurman in de bosjes achter jouw tent z’n nachtelijke plas doet…
Ik kijk er allemaal naar uit!

Dussss, wat ik je wilde zeggen: het gaat hier rustig worden, de komende periode. Geniet er van, zou ik bijna zeggen… Tot na de vakantie!

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!