De truc om uitstelgedrag te voorkomen

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

In dit blog: de truc om uitstelgedrag te voorkomen

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 2

Uitstelgedrag is voor ouders één van de meest frustrerende problemen als het gaat om het maken van huiswerk. En van het doen van gevraagde klusjes in huis, maar dat is een ander onderwerp ;-). We herkennen het natuurlijk allemaal: geen zin, het kan ook nog wel even wachten, een rotklusje waar je motivatie voor moet kunnen opbrengen… 

Uitstelgedrag: wie heeft er geen last van?

Pubers zijn gericht op de korte termijn. Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van hun brein. Op de lánge termijn komt dit wel goed, maar helaas kunnen we daar niet op wachten: er moet nu geleerd worden om (meer) kansen te hebben in de toekomst waar ze nog niet echt mee bezig zijn. 

Er komt nog een kleine handicap bij, als het gaat om verleidingen, dan zijn pubers ontzettend gevoelig voor de leuke prikkels. Als het gaat om ‘leuk’, ‘prettig’ en ‘fijn’ dan is het bijna onmogelijk om hier geen aandacht aan te geven. In blog 6 leggen we je dit verder uit: het teletubbie-effect. 

En hier komt jouw invloed weer in beeld: om uitstelgedrag te voorkomen is het belangrijk dat je samen een plan hebt, een doel dat je voor ogen staat. In blog 5 gaan we in op het maken van babystapjes die het makkelijker maken om je doel te behalen én die behulpzaam zijn bij het voorkomen van uitstelgedrag. Om alvast vooruit te lopen: babystapjes, korte termijn doelen, helpen je om uitstelgedrag te voorkomen. Voor een volwassenen is het al lastig om een lange termijn doelstelling vast te houden. Bedenk al die keren maar dat bij jou een doel al snel van de radar was (wat was je goede voornemen, afgelopen januari ook al weer?). Bedenk dan: voor pubers is dit vele, vele malen lastiger. Ze hebben ons, als volwassenen nodig.

Er is nog een belangrijk gegeven om sámen met jouw zoon, om sámen met jouw dochter, doelen vast te stellen: het blijkt uit onderzoek dat mensen die hun plannen, die hun doelen delen met anderen 25% meer kans hebben om die doelstelling ook daadwerkelijk te behalen. 

Een leuk feitje is dat het altijd prettiger is om het met je puber over een doel te hebben dan dat je weer moet vragen ‘heb je je huiswerk al gedaan?’ 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende blog: met een doel weet je onderweg altijd precies waar je staat

2 Reacties

 1. Ciska

  Hoi Marina, wat bedoel je precies met een plan? Ik wil ‘gewoon’ dat mijn zoon iedere dag zijn huiswerk maakt. Bedoel je dat met een plan?

  Antwoord
  • admin

   Met een plan bedoelen we echt een plan: hoe ga je om met de dagelijkse huiswerk-taken, per dag, per week, per maand. Wat doe je als de cijfers tegen vallen, welke afspraken maak je aan het begin van het jaar met je zoon of dochter. We gaan het er uitgebreid over hebben, tijdens ‘Met Een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!