Marina Leest: Plannen met pubers

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

52 reacties

52 Reacties

 1. farah hayat

  graag voor mijn zoon van 13 , want plannen is echt moeilijk behalve wanneer fifa 18 uitkomt 😉

  Antwoord
 2. Margriet Bruins

  Beste Marina,

  Ik ben te laat voor de mini-course “Een vliegende start” (….) en maak daarom zéker graag kans op deze planners-set. We zijn pas twee weken bezig in het nieuwe schooljaar en helaas hebben we direct al de nodige aanvaringen als gevolg van uitstel en ‘lieg’ gedrag gehad…

  Hartelijke groet,
  Margriet Bruins

  Antwoord
 3. Nienke Lagerweij

  Marina, na drie.jaar montessori onderwijs is mijn puber van 15 overgestapt naar klassikaal traditioneel onderwijs. Het plannen was dus zeker een dingetje hier in huis. Nu met frisse moed en hulp van de eventueel door jou geschonken planner van SKUL moeten we een succesvol jaar gaan krijgen!

  Antwoord
 4. Familie Krammer

  Mijn jongste zoekt al jaren wat de beste manier van plannen is en verslijt systeem na systeem. Zou dit het ei van Columbus zijn? Onze oudste schrijft alles in de Google-agenda maar heeft geen kaas gegeten van ‘hoe te leren’ en ‘vooruit plannen’. Wie weet slaan we twee vliegen in één klap?

  Antwoord
 5. Marion V.

  Jaaaaaah, dit is handig! Vooral voor een zoon met adhd die alles tot op de laatste dag probeert uit te stellen :-p (en een moeder die daar nu in groep 8 al tegenaan loopt!)

  Antwoord
 6. Odette

  Tja … wat zal ik zeggen …. zou het hiermee dan wel lukken? Ik ben erg benieuwd en probeer het graag uit!

  Antwoord
 7. Caroline

  Beste Marina, dat ‘plannen met pubers’ zou wel eens een hele fijne steun in de rug kunnen zijn voor mijn lieve, warrige zoon in de brugklas en zijn ook niet al te gestructureerde moeder. 🙃
  Hartelijke groet,
  Caroline

  Antwoord
 8. Natasja

  Plannen met pubers, zal een hoop rust scheppen in een huishouden met 3 jongens, waarvan 2 pubers en 1 aankomend puber,

  Antwoord
 9. Jeannette van Wanrooij

  Ik heb via hun website al een gratis A4tje van een week kunnen printen en het lijkt me ideaal. Voor mijn brugklasser, maar ook alsnog voor mijn oudste zoon in Havo 3. Die kan op dit gebied nog veel verbeterd worden…… Ik wil het wel in combinatie met het boek, want al die tips zijn super welkom!
  Gisteren voor hun beiden al een dag ingevuld…ze keken er zó raar naar, maar als ik de mooie kalender helemaal kan overhandigen, wie weet vullen ze ‘m dan spontaan wel helemaal zélf in!! We gaan ervoor!!

  Antwoord
 10. angelique

  Het zou fijn zijn om dit te winnen. DL als’beginnend brugpieper en wij zouden hier enorm mee geholpen zijn. Inzicht voor het hele gezin. Tips en trics Hoe nu die ellenlange strijd om te gaan leren voor een so. Te doorbreken. Ik zie iig nu al uit naar morgen voor de webinar!

  Antwoord
 11. Inge van Stade

  Hi Marina, als ik zo de nieuwe planners en reacties zie zijn wij niet de (gelukkig ;-)) de enige ouders die hiermee wel wat hulp kunnen gebruiken. Door jouw volgs lukt het al beter om mijn zoon niet continu op zijn huid te zitten, ‘stop eens met filmpjes kijken, ga aan je huiswerk’. Je voelt je gewoon een politieagent. En daar ligt mijn ambitie nou helemaal niet. Alvast bedankt voor de online tips! Inge

  Antwoord
  • marina

   Dank je wel, Inge! Heel erg leuk om te lezen en graag gedaan! Doe je vanavond mee aan het webinar?

   Antwoord
 12. Caroline

  Huiswerk blijft een “strijd” vooral voor mijn zoon zelf. Zo’n planner zou hem enorm helpen structuur aan te brengen. Zou fijn zijn als het huiswerk niet meer een issue is, maar iets wat er gewoon bij hoort😊

  Antwoord
 13. Sacha

  Alle, maar dan ook alle hulp is welkom!!!!! 😤😏😅

  Antwoord
 14. Joke

  We hebben een dochter van 12 en begonnen aan de brugklas. Ook wij zouden een gerichte planning en structuur best super handig vinden. Ze wil wel, maar andere dingen zijn ook nog zo leuk. Hoe houden we daar de balans in! Strijd en ruzie zit niet in mij aard om zo dingen geregeld te krijgen.

  Antwoord
 15. Brenda Timmer

  Hoi Marina,
  Ik maak graag kans op deze te gekke planner. Ik ga hem gebruiken in mijn praktijk om te laten zien hoe leuk plannen kan zijn. Super enthousiast als ze zijn, zijn deze planners binnen no-time uitverkocht en maken veel gezinnen een vliegende start!

  Antwoord
 16. Patricia van Drongelen

  Heel graag om samen met mijn puberdochter haar eindexamen voor te bereiden

  Antwoord
 17. Jacqueline

  Beste Marina, sinds jou inspirerende bezielde lezing bij ons op school ben ik erbij. Ook de opvoedchallenge vanaf oktober. Waarom? Omdat je zo open en toegankelijk verteld en de one-liners zijn geweldig. Plannen is bij ons een struikelblok. Alhoewel er goed wordt geprobeerd. Hulpmiddelen zijn super en wat jij nu aanbiedt lijkt me geweldig voor mijn meiden. Doe aan alles mee, sta open voor visies en daarom alleen vind ik dat wij zo’n mooie set mogen verwelkomen. Blijf je volgen en doe vanaf oktober mee samen met mijn man. Niet omdat het er perse slecht aan toegaat thuis maar omdat je nooit te oud bent om te leren.

  Antwoord
 18. Miranda

  Plannen?! Wat is dat? Daar doet mijn zoon (14) niet aan. Meestal komt het goed, maar het lijkt mij toch een stuk handiger met zo’n planners-set!

  Antwoord
 19. Wieke den Hollander

  Heerlijk weer zo’n recht voor z’n raap filmpje over “zie je er stiekem een beetje tegenop of nee gewoon vol tegenop, tegen dat huiswerk”?. Haha, vast herkenbaar voor velen”zo na de vakantie.
  Wij zitten hier juist in de overgang tussen huiswerkinstituut (afgelopen half jaar) en niet meer huiswerkinstituut (“want das minder relaxed mam”) en daarbij zouden de SKUR materialen wel eens lekker kunnen helpen. Vandaar mijn reactie, lijkt me fijn eea te mogen uitproberen.

  Antwoord
 20. karin moritz

  Hallo Marina,
  Wat een fantastische tip om onze zoon te helpen met het plannen van zijn huiswerk en andere nuttige informatie.
  Het blijft toch heel vaak een uitdaging om hem tijdig aan het huiswerk te krijgen, want er zijn natuurlijk vele verleidingen waar hij zichzelf aan bloot stelt en dan zijn huiswerk op de lange baan schuift !
  Best begrijpelijk, maar niet handig.
  Wie weet hebben we geluk en ligt er binnenkort dit handige boek op onze tafel.
  Alvast bedankt voor de mogelijkheid om dit te winnen.

  Hartelijke groet,
  Karin Moritz

  Antwoord
 21. Trudy

  Ik zou het ontzettend leuk vinden om voor mij zoon een huiswerk planner te winnen hij heeft daar zo veel moeite mee.

  Antwoord
 22. Melanie de Bijl

  Hoi Marina
  Mijn zoon zit net op t VO en plannen is altijd al lastig geweest voor hem. Hij heeft Asperger en is niet goed in staat om te plannen en te organiseren. School pakt zaken al goed op met hem. Maar thuis is t erg moeilijk. Het echte werk begint nu en ik gun mijn zoon maar ook mijzelf een fijne en goede leerperiode. Jouw boek ziet er fantastisch uit en hier zou ik zeker mee aan t werk willen met mijn zoon. Ik zag al iets van een mooie planner voorbij komen en goede tips. Zou super zijn!
  Groetjes Melanie mama van Wayan.

  Antwoord
 23. Jacqueline

  Hoe kan mijn puber leren plannen?

  Antwoord
 24. Nicole

  Lijkt me een geweldige set 🖤

  Antwoord
 25. Maaike

  Dag Marina,
  Het boek en de bijbehorende kalender klinken als een uitkomst voor veel leerlingen! In de brugklas waar ik mentor van ben, zie ik ook dit jaar weer veel kinderen zoeken naar een weg die bij hen past. Het boek zou ik gebruiken voor tips in mijn mentorlessen, de kalender ter inspiratie voor leerlingen (en ouders) die zoekend zijn naar hoe je plannen moet. De materialen van SKUR zouden ook bijzonder waardevol zijn voor leerlingen die eerder buiten regulier onderwijs werden geplaatst, maar nu in grote groepen moeten meedraaien.
  Met het boek en kalender inspireer je niet alleen mij, maar ook de groep leerlingen die ik begeleiden mag 🙂

  Antwoord
 26. Petra

  Voor mijn 14 jarige dochter die is blijven zitten en waarbij het weer niet goed gaat. (en we zijn pas een paar weken bezig)
  En voor mijn 11 jarige dochter die het allemaal niet goed overziet wat er allemaal op haar afkomt.
  Voor mijzelf, een chaoot 1ste klas die ook wat handvatten kan gebruiken om mijn pubers te helpen plannen (en er zelf misschien ook nog wat van op steekt)

  Antwoord
 27. Renate in t Veld

  Lijkt me super handig met 3 pubers in huis!

  Antwoord
 28. Maaike Schrier

  Klinkt als muziek in mijn oren. Mijn 14 jarige zoon zit op het grafisch lyceum. Hoewel hij de school heel erg leuk vind en het naar zijn zin heeft gaat het huiswerk maken en leren niet echt gemakkelijk. Na een lange dag op school wil hij eerst even zitten en iets voor zichzelf( gamen) doen. Na het eten gaan we aan het huiswerk. Ik doe altijd samen met hem huiswerk. Ik probeer hem zoveel mogenlijk zelf te doen maar dat blijft lastig. Daarbij werk ik soms ook de avonden en moet mijn man het overnemen. Het zou heerlijk zijn dat ik alles van te voren kan plannen wat voor mijn zoon en man heel fijn zou zijn. En natuurlijk minder stress voor mij. Ik zou graag het boek en planner winnen en hoop dat het gaat helpen in ons gezin.

  Antwoord
 29. Nina witteveen

  Zal deze planner dan wellicht een aanvulling zijn op de hulpmiddelen voor ons zoontje met Adhd waarbij plannen natuurlijk het grootste struikelblok is.
  Zou fantastisch zijn!

  Antwoord
 30. Ilse van der Weijden

  Ik zou dit heel graag winnen! Mijn zoon zit nu in de brugklas en zit elke dag gefrustreerd en boos aan zijn huiswerk en kan helemaal niet plannen. Met deze handvatten gaat het hem zeker lukken!

  Antwoord
 31. W. Hooijmans

  Graag voor mijn zoon! Alles wat met school te maken heeft is lastig plannen… Liefst plant hij andere dingen😃 We merken dat hij veel duidelijkheid en structuur nog nodig heeft. En ook al zijn die digitale agenda’s van school handig, het zwart/ wit op papier zien is veel duidelijker!

  Antwoord
 32. Eva van Gend

  Jaaaa! Rust! Na 1 jaar brugklas vwo heb ik het gevoel alsof ik een trein over mij heen heb gekregen… ze mogen wel intelligent zijn maar plannen kunnen ze niet! Ik zie op tegen dit nieuwe jaar…. en dan te bedenken dat er nog 2 naar de middelbare school toe moeten…. zou het mij kunnen helpen in een huis vol ADHD ?? Dat zou een wonder zijn!

  Antwoord
 33. Annemieke Agoes

  GRAAG! Met 2 pubers (14 en 15 jaar jong) is onze les als ouders heel duidelijk (geworden) namelijk; plannen is zeer moeilijk voor hen (en soms voor ons ook beken ik eerlijk 😉
  Ik zou zo’n SKUR boek als welkome aanvulling willen hebben om er dit (examen-) schooljaar goed voorbereid tegenaan te gaan!

  Zonnige groet!

  Antwoord
 34. Annemieke Agoes

  GRAAG! Met 2 pubers (14 en 15 jaar jong) is onze les als ouders heel duidelijk (geworden) namelijk; plannen is zeer moeilijk voor hen (en soms voor ons ook beken ik eerlijk 😉
  Ik zou zo’n SKUR boek als welkome aanvulling willen hebben om er dit (examen-) schooljaar goed voorbereid tegenaan te gaan!

  Zonnige groet!

  Antwoord
 35. Brigitte Janssen

  Ik zou deze set erg graag winnen. Het huiswerk is voor mijn zoon (en ons) al jaren een uitdaging.
  Er us bij hem in groep 7 (pas) vastgesteld dat hij zeer ernstige dyslexie heeft. Het valt hem allemaal erg zwaar qua huiswerk en regelmatig zijn wijds echt de politieagent die hem dwingt om aan de slag te gaan.

  Antwoord
 36. Brigitte Janssen

  Ik zou deze set erg graag winnen. Het huiswerk is voor mijn zoon (en ons) al jaren een uitdaging.
  Er us bij hem in groep 7 (pas) vastgesteld dat hij zeer ernstige dyslexie heeft. Het valt hem allemaal erg zwaar qua huiswerk en regelmatig zijn wijds echt de politieagent die hem dwingt om aan de slag te gaan.

  Antwoord
 37. Corinda Zwerver

  Ik zou dit heel graag willen winnen! Onze oudste twee dochters zitten nu in groep 8 en krijgen dit jaar heel wat huiswerk. Graag wil ik ze nu al goed leren plannen zodat ze volgend jaar al weten hoe het werkt als ze naar de middelbare school gaan alle twee!

  Antwoord
 38. Natanha Kraijnbrink

  Hoi Marina,
  Wat leuk dat je dit mag weergeven! Mijn zoon, zeer hoog begaafd, is net begonnen op de middelbareschool. We hopen dat we hem vandaag het begin goed kunnen begeleiden zodat hij leert te leren en alles eruit kan halen wat erin zit 😉 dit boek een planeet zou ons enorm helpen daarbij

  Antwoord
 39. V.Rispens

  Dit zou mijn zoon vast kunnen helpen. Mijn zoon heeft pdd-nos en heeft moeite met plannen. Hij zit nu in het 3e jaar vmbo. Hopelijk helpt dit hem het jaar goed door te komen

  Antwoord
 40. Cindy Dirks

  Dat lijkt mij een heel erg handig boek met planner.
  Mijn oudste dochter is net een brugklasser, mijn andere dochter volgend jaar en mijn zoon over twee jaar. Zelf sta ik voor groep 8, dus het boek lijkt mij 3 keer handig voor thuis en 25x handig voor mijn werk.

  Groetjes,
  Cindy

  Antwoord
 41. Heidi Verhoeven

  Hoi Marina !
  Mijn naam is Heidi Verhoeven en ik ben de moeder van Ilana. Ilana zit nu net in 2 Havo. Voor Ilana was de overgang van de basisschool naar de middelbare school heel groot. Ze heeft veel moeite gehad met de “veilige thuishaven van de basisschool in de wijk” naar de “grote mensenwereld in een ander deel van de stad”. Vaak tot huilens toe en gesprekken op school, maar na de kerstvakantie ging het eindelijk wat beter.
  De start van het tweede jaar gaat op zich met school goed, alleen zitten haar ouders (ik dus en mijn aanstaande ex) midden in een scheiding. Dus voor haar is de start ook niet echt prettig. Over twee weken gaat ze dus pendelen tussen twee huizen. Wat zou zo’n planboek voor haar voor het huiswerk en leren haar enorm kunnen helpen in deze periode. Hoop ook echt voor haar dat ik hem kan winnen.

  Groetjes van de moeder (en ook namens haar vader) van Ilana uit Geldrop.

  Antwoord
 42. Maaike Cornelissen

  Mijn zoon vindt dat hij na 3 minuten klaar is met zijn huiswerk . Dus alles is winst wat we met deze planning kunnen bereiken.

  Antwoord
 43. Vanessa

  Beste Marina,
  Graag voor onze kinderen die ADHD hebben. Plannen is rampzalig maar hiermee hoop ik dat er licht schijnt aan het eind van de tunnel vol stress omdat dingen niet gemaakt of geleerd zijn.

  Antwoord
 44. Claudia

  Ik heb een zoon die van atheneum is afgezakt naar het vmbo want plannen is ongelofelijk ingewikkeld voor hem. Ik gun hem (en mij) van harte een houvast zoals deze huiswerkplanner zodat hij weer blij is met zichzelf en kan laten zien wat in hem zit, want nu heeft hij een flinke deuk in zijn zelfvertrouwen gekregen.

  Antwoord
 45. Yolanda ten Heuw

  Wat zouden wij dit goed kunnen gebruiken voor onze 2 pubers. In de vakantie zijn we verhuisd van Flevoland naar Limburg…. dus ook een verhuizing van middelbare school. Het plannen was en is voor onze oudste (14) al heel erg lastig (inderdaad om 21.45u nog komen met het moeten leren van tig woordjes Frans voor een so de volgende dag), maar nu op een andere school in een andere omgeving….. En onze 2e (12) vindt het vele huiswerk vréééselijk (’s middags: nee hoor, ik heb geen huiswerk en ’s avonds: maar ik heb voor morgen nog dit en dat aan huiswerk!)

  Antwoord
 46. Patricia

  Met twee beelddenkende pubers in huis is deze planner en het handboek geen overbodige luxe….

  Antwoord
 47. Jolanda. Oosterhoff

  Dag Marina,

  Ik zou graag kans maken op een exemplaar van Plannen met Pubers. Mijn zoon van 13 heeft een ernstige vorm van dyslexie en heeft grote moeite met plannen van zijn huiswerk. Juist door zijn dyslexie is plannen erg belangrijk. Hij zit nu in de 2e klas van de Mavo maar zijn grootste droom is tandarts worden. Hij heeft dus nog een lange weg te gaan waarin ik hem als ouder graag optimaal wil steunen. Daarom zou ik het fantastisch vinden om dit hulpmiddel te winnen.

  Hartelijke groet, Jolanda Oosterhoff

  Antwoord
 48. Maartje de Graaf

  Hoi Marina,

  Ik wil dolgraag dit puberplanpakket (leuk scrabble woord) winnen. Nu mijn zoon een aantal weken in de brugklas zit merk ik dat het plannen erg moeilijk is. Ook de stres die dit met zich mee brengt had ik niet aan zien komen. Wie weet brengt dit puberplanpakket wel een beetje structuur in onze chaos. Groetjes van deze pubermoeder.

  Antwoord
 49. Karin

  Hallo Marina,
  Ik zag je filmpje net op Facebook. Zou dit het antwoord zijn? Ik hoop het zo! Ik gun mijzelf (en mijn twee pubers) dit boek en de planner wel!😉

  Groet, Karin

  Antwoord
 50. Frederiek

  Oooh help! Behalve de planner, wil ik heel graag de tips! Mijn oudste (16) heeft fluitend en zelfstandig zijn Havo gehaald, maar mijn jongste zoon (14) is van 2VWO naar 3 Havo gegaan en ik zie het al weer mis gaan. Geen geld voor huiswerkbegeleiding, dus hoop dat dit een oplossing biedt!

  Antwoord
 51. T. Fraza

  Dag Marina,

  Ik zag net op Facebook je filmpje over het boek van Skur; Plannen met pubers.

  Goh wat klonk dit als muziek in mijn oren.

  Ik kende het boek nog niet, terwijl wij al een jaar aan het stoeien zijn met plannen/huiswerk maken met onze zoon van 13 jaar.

  Wij weten gewoon niet meer hoe wij het moeten aanpakken. Hebben al van alles geprobeerd maar het blijft een drama.

  Graag zou ik met de verloting van het boek: plannen met pubers meedoen. Het lijkt mij een zeer interessant boek en vooral de losse planner lijkt mij een nieuwe mogelijkheid om met onze puber aan de gang te gaan.

  Met vriendelijke groet,

  T. Fraza

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben meer blogs geschreven

De gestreste samenleving

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een handige vaardigheid: het helpt je om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!